Single Post

Echipament parapanta

Cat costa un echipament de parapanta?

Cand vine vorba despre preturi, aici intotdeauna da cu virgula. Este exact ca in orice alta alegere. La fel ca atunci cand iti cumperi clapari si schiuri. Stiu sau cel putin intrevad anumite pozitii aici ale celor care vor spune ca da, dar schiurile sunt pe pamant pe cand parapanta, ei, cu parapanta esti in aer. Si intr-un fel asa e. Dar pe de alta parte, riscuri sunt atat pe pamant cat si in aer. Si aici intervine cel mai important aspect: atitudinea. 

Chiar daca ai un echipament de incepator, tot te poti da cu parapanta. Totul e sa intelegi limitele. Atat ale tale ca incepator cat si ale echipamentului, atunci cand il cumperi entry level. Deci atitudinea e cea care iti va salva intotdeauna viata.

La fel si pe schiuri, la fel si pe apa, si pe munte si oriunde ai vrea sa te poarte dorinta nebuna de adrenalina.

Ca sa revenim la subiect, cat costa un echipament de parapanta, ar trebui deci sa setam niste raspunsuri la niste intrebari de baza: 

  1. Suntem dispusi sa cumparam un echipament nou sau unul folosit? Evident ca aici este intrebarea despre ce buget avem sau am avea de investit intr-o astfel de incercare. Nu-i putem spune inca pasiune daca doar ne gandim la echipament. Asta inseamna ca fie doar am sarit o data sau de cateva ori cu parapanta in tandem si ne-a placut enorm si acum am vrea sa facem acest lucru si pe cont propriu ori doar ne place ideea si am vrea sa stim cam care ar fi costurile pentru a incerca/practica un astfel de sport.
  2. In linie cu prima intrebare, care este nivelul de experienta si cat de des vrem sa facem salturi.

Voi lua la rand aceste doua intrebari si voi raspunde pe cat de punctual posibil.

In primul rand, atunci cand vorbim despre un echipament pentru zborul cu parapanta atunci ar trebui sa stim ca un astfe de echipament este format din: parapante, selete, paraşute de rezervă si căşti. 

Daca ne gandim la un echipament folosit atunci preturile ar fi de cam asa: aripă – in jur de 1600-2500 euro, seletă – vreo 400 euro, paraşută de rezervă – tot cam acolo, 400 euro. In final o cască poate ajunge la 100-250 euro. Deci pe scurt, nou undeva la 3000 de euro, sau folosit chiar si pe la 1500 de euro. Pentru un echipament folosit e bine sa te asiguri ca are revizia facuta de curand.

Evident, aceste preturi sunt doar orientative, dupa cum se spune. Dar cam pe aici ar incepe distractia. Pe de alta parte, daca vorbiti cu un instructor, ceea ce noi va recomandam, poate veti gasi chiar oferte mai bune pentru echipamente folosite dar bune.

Spor si pe curand