Aventura in Banat
„Tat Banatu-i fruncea”. Cel mai probabil asta avem mai cu totii in minte cand vine vorba despre Banat. Dar mai e ceva ce-mi place mult. Graiul banatean. Daca nu l-ati auzit vreodata pe viu sau pe “live”, cum s-ar spune azi, atunci chiar ar fi un moment bun sa va ganditi sa explorati Banatul. Va dau aici doar un inceput despre cat de frumos suna acest grai. Conjugarea verbului “a fi”. „Io mi-s / tu ieşci/ iel ii / noi ni-s / voi vi-s/ iei is”. No, de aici inainte, poftiti de-a fi gosti (musafiri) in casele banatenilor, sa va abtiguiti o tara cu niste rachie buna si-apoi sa vedeti ce aventuri va asteapta.
Locatii de aventura in Banat
Daca ne gandim la Banatul Montan, atunci locatiile de aventura sunt nenumarate dar mai ales, unice si spectaculoase si asta chiar daca inaltimea muntilor din aceasta zona nu exceleaza la capitolul inaltime. Frumusetea si unicitatea lor fac din aceasta zona un “must have” pe harta oricarui explorator si cautator de aventura outdoor.
Enumar aici cateva dintre ele:
Calea Ferată Oravița – Anina – pe buna dreptate numita si “semeringul” banatean (dupa calea ferata “Semering” din Austria), este cea mai veche cale ferata montana din Romania. cu o lungime de aproximativ 34km (un traseu unic ce ia in jur de 2 ore sa fie strabatut)
Cheile Nerei cele mai lungi chei din Romania. Sunt formate de raul Nera intre Sopotul Nou si Sasca Romana De vazut in Cheile Nerei: Lacul Dracului, Lacul Ochiul-Beiului, Cascadele Beusnita.
Clisura Dunarii cu cel mai frumos si mai lung defileu din Europa – Defileul Dunarii.
Le enumaram aici doar pe cele mai cunoscute si dupa cum am spus “must see” dar Banatul e impanzit de locuri ce merita descoperite si mai ales gustate cu adrenalina la maxim.
Outdoor Adventure in Banat
Locuri de explorat in Banat
Locatii importante in Banat: Timisoara, centru cultural si economic, Resita, Lugoj, Caransebes si Oravita.
De explorat:
Castelul Huniade, Stațiunea Buziaș, Mlaștinile Satchinez, Băile Calacea, Muzeul din Lugoj, Castelul din Banloc, Castelul Nakó din Sânnicolau Mare, Peștera Românești, Pajiștea cu narcise din Bătești